Projektet ”Odling på schemat” – ger barnen bättre hälsa

Vård & bildning

Idag måndag 3 maj går startskottet för projektet ”Odling på schemat” där 150 elever mellan 6-9 år från Sunnerstaskolan och skolorna Treklangen och Växthuset får följa naturens skiftningar på sina alldeles egna odlingslotter.

-Skolodlingen ökar barnens förståelse för kretslopp, natur, årstider och en hållbar utveckling, säger Emma Crawley, ansvarig för projektet som stöds av Naturskoleföreningen och företaget Bee Urban, som sprider kunskap om bin.

Varje barngrupp om 4-6 barn får en egen odlingslott på sex kvadratmeter i Matparken i Gottsundadär de sår och under åtta tillfällen får följa naturens utveckling under säsongen. Bee Urban, som sprider kunskap om bin och erbjuder fadderskap för bikupor, har placerat ut bikupor så att barnen förstår den avgörande roll som bin spelar i naturen och för att förse oss med mat.

-Förhoppningsvis blir undervisningen om hållbar utveckling något som barnen lättare kan förstå när de handfast får följa vad som sker i naturen genom arbetet på sin odlingslott, säger Emma Crawely.

För bara några generationer sedan levde de flesta i Sverige på landsbygden och hade en självklar kunskap om hur vår mat produceras. Idag saknar många barn närkontakt med natur och landsbygd och känner inte till hur maten går från odlingsfält och djurhållning till tallriken i köket eller matbespisningen.

-Vi hoppas att barnens nya kunskaper ska lägga grunden för en hälsosam livsstil genom hela livet, säger Emma Crawley. I samspelet med naturen får barnen både röra på sig och ett meningsfullt sammanhang som alltför många saknar idag.

-Förhoppningsvis kommer projektet att utvecklas och spridas till andra platser runt om i Sverige.

Projektet genomför 2014 som en pilot på Uppsala Naturskola med medel från Antonia Ax:son Johnsons stiftelse för miljö och utveckling och Marie Claire Cronstedts stiftelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s