Rädisor, morot och flaggor

Som en inledning till projektet var Anna och Maria som kommer att hålla i det pedagogiska programmet i Odling på Schemat ute och träffade de klasser som ska delta. Totalt kommer 6 grupper att vara med och odla. Varje klass ska delas i ca 6 smågrupper och varje grupp ska få sin egen odlingsyta på ca 6 kvm. Vi förbereder bäddarna på åkern som består av tung lera. Den har gödslats, harvats och frästs och därefter har vi mätt in bäddarna och krattat gångar.

Under klassrumsbesöken fick barnen så några fröer i krukor av tidningspapper och de passade på att prata lite om barnens erfarenheter av odling och förväntningar på projektet. Ärterna som såddes ska få finnas i klassrummet, så att barnen kan tänka på sina odlingar när de ser hur det växer i klassrummet.

De flesta klasser har nu också varit ute och sått i 1/3 av sina bäddar. Det blev rädisor, sallad, potatis, morötter och lök i flera olika varianter. Barnen fick en skalenlig laminerad skiss av odlingsbädden och där fick de tillsammans planera hur de ville att det skulle bli med hjälp av lappar med de olika grödorna. När de planerat fick de räkna ut hur många frön de skulle behöva.  För att räkna ut plantavstånd hade de meterstavar till hjälp. För de äldre barnen var varje decimeter utmärkt och för de yngre var plantavståndet utmärkt för de olika grödorna.

Barnen fick också göra flaggor till sina odlingslotter, så att de ska hitta tillbaka till rätt plätt nästa gång de kommer. De fick själva designa flaggorna i grupperna och en idé som vi fick från Ash som var på besök från England för att hjälpa oss få igång projektet, var att banka in löv i vitt tyg. Det blev väldigt fint.

Bild

BildBild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s