Sommar i skolodlingarna

Sedan skolavslutningen har vi jobbat på i skolodlingarna. I tre veckor har tre feriearbetare som just gått ut grundskolan försökt hålla ordning i odlingarna tillsammans med oss.  (Feriearbetarna anställs av och genom kommunens sommarförmedling – som tillgång i kommunens verksamheter och för att de ska få erfarenhet av att jobba). Vi har grävt bort nystan av kvickrotsrötter – överallt har de dykt upp ur jorden. När de kommer precis intill små späda morotsplantor är det inte lätt att få upp alltihop. Nu är nya gräsblad på väg upp…  SUCK! Hur är det möjligt när ytan odlades förra året? Trägen vinner och jobbet detta år räknar vi med att få igen nästa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En grupp elever och deras föräldrar från växthusets förskoleklasser, ungefär 10 familjer, var här en kväll och fick hjälp att reda ut vad som växer i sängarna – och vad som ska bort. Men vargspindeln med sitt äggspinn under kroppen var nog det bästa fyndet!

Några fler av skolodlarna har också varit i sina odlingar vid andra tillfällen. Det är riktigt roligt när barnen kommer och tittar till sina odlingar, ser vad som kommit upp , och inte kommit upp… och rensar! Men hallå! Var är ni andra? Era grönsaker behöver er!

En av skolorna var här på sommarutflykt och fick vara med och plantera ut pumpaplantorna. Trots att jorden på en del av bilderna ser ut som om det bara är torr hård lera – så är det inte riktigt så illa. Vi  har lagt på en hel del stallgödsel mest för att få bättre struktur på jorden. Men inte är det min drömjord inte. Jag drömde faktiskt – och vaknade en morgon och trodde nästan att det var sant – att våra odlingar låg närmre Uppsalaåsen och var sandig, mullig och varm. Sådan jord som pumpaplantor egentligen behöver…   Jo – det är ett försök…  Pumpor behöver mycket – värme, mat, vatten för att bli något.  Nu hoppas vi på en varm, varm, jättevarm fortsättning på sommaren!

Kanske är det därför inga av våra rädisor kommit upp. Vi sådde  fyra – fem olika sorter! På tok för mycket näring i jorden? Eller fick jorden torka till bara lite för mycket just då de nya groddarna var som känsligast i våras?

I en odlingssäng hittade vi nya fröer en morgon! Bönor, rödbetor och lökar – Och då blev vi lyckliga! Ramon som har koll på vattningen i matparken var där en kväll och träffade en pojke från den gruppen. Han tyckte nog att det såg för tomt ut… Härligt när ni tar saken i egna händer och ser till att det blir något.
I sängen som fått nya frön fanns det sen inte plats för en pumpaplanta. Den står nu  istället i en annan, där vi hittade plats för två plantor.
Tyvärr är alla egna initiativ inte lika bra.  I ett  par av landen har alla lökar och flera potatisar ryckts upp och legat slängda på marken bredvid. Så trist!

När vi till slut tog oss tid att så gröngödslingsfröer – då var jorden så hård att vi fick ta fram jordfräsen igen! Fröerna vägde vi upp i 20 småportioner (i glasslådor) före sådd – för att kunna fördela dem jämt över hela ytan vid sådden.

Det är så bra att vi inte är de enda som är i matparken på dagtid. Nu har det blivit en del fikaraster tillsammans med seniorerna från träffpunkt Treklangen. Och vilka fina odlingar de har!

Sommaren har varit lite tveksam  – det borde växa så det knakar i det här regnet, men det tar ju tid att bli kompis med en ny jord, en ny plats, ett nytt sammanhang.

Vi är glada för det som kommit upp, och nu hoppas vi att det växer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s